уторак, 8. фебруар 2011.

Najstarija ljubavna pesma ...

Na arheološkom lokalitetu Abu Suru, pokraj Kaira, pronađena je najstarija komponovana ljubavna pesma na svetu. Pesma je zapisana hijeroglifima, a predvodnik istraživačkog tima, češki arheolog Bratislav Vachala, veruje da je upravo reč o stihovima i muzici koji su posvećeni obožavanoj ženi. Deo prevedenog teksta glasi:
    Dok žuriš u kuću drage sestre nad njenim skrovištem, uzdižu se vrata. Gospodarica je čisti, uređuje s ukusom, probranom lozom. Ti zbunjuješ joj čula ali staneš, u noći, kada ti šapne: Zagrli me čvrsto, dok ležimo nek nas tako nađe zora.

Pored zapisa pesme su i likovi svirača, koji svedoče o muzičkoj pratnji sviranoj na instrumentima poput harfe, lire, frule i ranog oblika klarineta. Po mišljenju istraživača, pesma je verovatna spevana u čast neke boginje, ali se i pretpostavlja da je pesnik u stihove uneo svoje ljubavne emocije prema ovozemaljskoj ženi.
Pesma je otkrivena u grobnici staroj 4.300 godina i to je čini, zasad, najstarijom poznatom komponovanom pesmom na svetu. Pre ovog otkrića, za najstarije note su važile one pronađene na sirijskim glinenim pločicama, poreklom iz 1400. godine pre Hrista.

Нема коментара:

Постави коментар